Пон04122021

Последна промена07:52:50 PM

SCREEN

Cpanel

   

 
  • sileks
Back Вие сте на: Home Здравје За 50% намален кариесот кај младата популација

За 50% намален кариесот кај младата популација

Сподели

Десет години од спроведувањето на Националната стратегија за превенција на оралните заболувања кај децата од 0 до 14 години. 

 

Фрапантни се податоците,  кои говорат за успешно намалување на кариесот кај младата популација.

Ако во 2008 година просечниот број на кариозни заби кај секое дете изнесувало 6,88 денес десет години подоцна истиот индекс е намален на 2,39, што е намалување за повеќе од 50%. 

-„Со превенцијата на забниот кариес населението ќе има помала потреба од лекување на орални заболувања со што се растеретува здравствениот систем а со тоа ќе се намалат и трошоците и времето од ваков вид интервенции“, вели д-р Грација Бакраческа регионален координатор на Југозападниот регион во изјава  за Охриднет.

Превентивната стоматолошка кампања ќе продолжи и во следните десет години. 

 

  • Granit

ФОТО

 

ПРИДРУЖЕТЕ НИ СЕ НА FACEBOOK