Голем наплив на пациенти во кабинетот за физикална терапија во Вевчани

Голем наплив на пациенти во одделот за Физикална терапија во Вевчани.

Кабинетот кој функционира во рамките на Здравствениот дом „Д-р Светозар Чочороски“ , започна со работа во февруари годинава.
Има лекар специјалист физијатар , двајца физиотерапевти и медициснка сестра, што според менаџментот е сосема доволно за почеток. Засега работи во една смена, но ако продолжи интересот ќе биде воведена и попладневна смена. Дневно се третираат по дваесетина пациенти, а интересот расте.

„Од почетокот на годинава ја оформивме службата, ги набавивме неопходните апарати што се отребни за работа и непречно работиме. Морам да кажам дека има голем интерес од страна на пациентите. Дневно имаме и по дваесетина пациенти, не очекувавме толку голем интерес. Се трудиме максимално пациентите да се ослужени“, вели д-р Самир Лушкоски специјалист физијатар.

Кабинетот засега работи до 15 30 часот.

„Засега фунцкионираме од 7 до 15 30, но доколку расте интересот ќе биде воведена и втора смена. Нашата цел е да им излеземе во пресрет на пациентите, бидејќи голем дел од нив не може да дојдат претпладне поради работни обврски , планираме да го зголемиме и персоналот и да овозможиме двосменско работење“, додава Лушкоски

Одделот за физијатрија располага со современа апаратура.

„Имаме апарати за електротерапија, потоа имаме апрати за соно терапија, штотуку добивме и апарати за магнето-терапија Спроведуваме и кинези терапија. Најголем број од пациентите се од регионот од Велешта до Дебар, кој го покрива Здравствениот дом, но имаме и пациенти кои доаѓаат и од струшкиот регион“, појаснува д-р Лушкоски.

„Најголем број од пациентите имаат дегенеративни промени, тоа се пред се лумбарго, лумбоисхијалгија, а потоа гонатрози, болки во колената… Голем број се жалат на проблеми со вратот, вратната кичма и во рацете. Преку 80% се пациенти со дегенеративна проблематика, пред се старосни промени“, вели лекарот.

Доктор Лушкоски препорачува секојдневна физичка активност за елиминирање на здравствените проблеми кај пациентите.

„Најголемиот дел од пациентите работат статична работа и го занемаруваат вежбањето. Ние како општество многу малку внимание посветуваме на вежбање. Клучна е физичката активност во секојдневното живеење. Покрај терапијата која ја даваме ние мора раздвижување и физичка активност“, препорачува д-р Лушкоски.

Планот е наскоро одделот за физијатрија да се прошири во нови простории за поквалитетна услуга на пациентите. Отворањето на овој кабинет е големо олеснување за пациентите, бидејќи тие веќе не мора за третман да патуваат до Специјалната болница Свети Еразмо.

 

Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани