Преподобен Ефтимиј Велики

Според календарот на МПЦ денес се одбележува споменот на Преподобен Ефтимиј Велики. Житие: Роден е во ерменскиот град Мелитина близу реката Еуфрат околу 377 година од благородни и угледни родители....

Преподобен Макариј Велики

Според календарот на МПЦ денес се одбележува споменот на Преподобен Макариј Велики. Мисирец, еден од помладите современици на Антониј Велики. Татко му беше свештеник. Од послушност кон родителите се ожени,...

Свети Атанасиј Велики

Денес се одбележува споменот на Свети Атанасиј Велики, архиепископ Алесандриски. Роден во Александрија 296 година. Од детството наклонет кон духовниот призив. Беше ѓакон кај архиепископот Александар и го придружуваше својот...

Преподобен Теодосиј Велики , императорот кој ја наметнал христијанската религија

Македонската православна црква денешниот ден го  посветила на Преподобен Теодосиј Велики. Теодосиј I  познат како Теодосиј Велики, бил римски император во периодот од 379 до 395 година. Тој е најдобро...

НП Галичица работи на еколошка едукација

НП Галичица сериозно работи на подигнување на еколошката свест на населението. Стручните лица од Националниот парк велат, свеста е на многу ниско ниво, токму затоа засилено се работи на кампањи,...
Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани