Саб09192020

Последна промена10:23:34 AM

SCREEN

Cpanel

  

  • sileks
Back Вие сте на: Home

Артикли

Македонците од Пустец и Голо Брдо со помош за Драч

Сподели

Етничките Македонци од Голо Брдо и Мала Преспа, организирано и координирано, собираат помош за настраданите од земјотресот во Драч и Туман.

 

 Етничките Македонци во соседна Албанија, мегу првите, се организираа во собирањето материјална и финасиска помош, за настраданите од разурнувачкиот земјотрес, од понеделникот, во Драч и Туман.
Најмасивно и најорганизирано е во средините каде има поголема концентрација етнички Македонци, како Голо Брдо и Пустец.


Во собирањето помош, се вклучија сите 9 села од областа Мала Преспа.
Акцијата се води организирано и координирано од страна на градночалникот на единствената општина на македонското етничко малцинство – Пустец, Поли Колефски, како и единствената политичка асоцијација на етничките Македонци – Македонската алијанса за европски интеграции (МАЕИ).


Претседателот на партијата, едновремено и единствен народен претставник Македонец, во албанскиот парламент, Васил Стерјоски, информираше дека викендов во Охрид, ќе заседава Централниот комитет на партијата, кој треба да избере генерален секретар и други органи.
Седницата ќе биде искористена за договор, околу натамошното спроведување на собирната акција на производи и финасиски средства за настраданите од земјотресот.
Во акцијата за собирање помош, активно се вклучени и верниците од МалаПреспа, преку тамошната православна црква. 
В.М.

ФОТО

 

ПРИДРУЖЕТЕ НИ СЕ НА FACEBOOK