Чет12032020

Последна промена03:30:24 PM

SCREEN

Cpanel

  

  • sileks
Back Вие сте на: Home

Артикли

56 заболени од заразна жолтица

Сподели

Од први септември се регистрирани 56 случаи од заразна жолтица. Оваа бројка е многу повисока од минатите години во 2018 година имало 30 заболени.

Од 17 општини во Скопје во 12 општини има заболени со жолтица. Случаите меѓу себе не се поврзани, освен во едно семејство каде имало тројца заразени од жолтица.

Во неколку случаи се регистрирани заболени и таму веќе е направена дезинфекција, едукација за вработените и учениците за одржување на хигиена во училиштата.

Инкубацијата на жолтица трае и две недели кога без никакви симптоми заболениот може да ја пренесе.

 

ФОТО

 

ПРИДРУЖЕТЕ НИ СЕ НА FACEBOOK