Пон07132020

Последна промена11:17:16 AM

SCREEN

Cpanel

  

  • sileks
Back Вие сте на: Home

Артикли

Вевчанката Тања Гогоска наградена за откуп на детски драмски текст

Сподели

Покрај другите наградени два текста,текстот „НАЈДЕНКО ВО МАГИЧНИОТ КРУГ“ на Тања Гогоска која живее и работи во Скопје, а е по потекло од Вевчани,е и текстот кој ќе биде откупен годинава ,во рамките на Конкурсот за откуп на драмски текстови,што Министерството за култура го реализира втора година по ред.

Најдобрите драмски текстови за деца ги одбра комисијата во состав:Јелена Лужина,претседател,Снежана Конеска-Руси и Илбер Муртези членови.


Меѓу 39 пристигнати драмски текстови на анонимниот конкурс,претседателката на комисијата за избор на драмски текстови,Јелена Лужина го образложи годинешното решение,посочувајќи дека „Најденко во магичниот круг“ на Тања Гогоска истакана дека е текст за деца,што коректно напишан,со јасни ликови ,разделен,добро организирани со задолжителна поука.


Авторката Гогоска,за откупениот текст,Министерството за култура ќе и додели надоместок од 100 000 денари.

автор СТОЈАН КУКУНЕШОСКИ

ФОТО

 

ПРИДРУЖЕТЕ НИ СЕ НА FACEBOOK