Пет06052020

Последна промена09:02:37 AM

SCREEN

Cpanel

          

  • sileks
Back Вие сте на: Home Интересно Со македонски пасош може да се патува во 125 земји без виза

Интересно

Со македонски пасош може да се патува во 125 земји без виза

Сподели

Македонскиот пасош годинава е рангиран на 41 место според својат важност и јачина.

Македонскиот пасош годинава е рангиран на 41 место според својат важност и јачина која се мери според тоа во колку земји може да се патува во светот без виза.Од регионот најдобро рангиран е пасошот на Србија, со кој може да се патувва без виза во 130 земји и се наоѓа на 36 позиција од светската ранг листа. Потоа, Македонија е на 41 место со 125 земји, Црна Гора е на 43 место со 123 земји, Б и Х е 47-ма со 118 земји, и Албанија е 48-ма со 114 земји.Се разбира, Словенија и Хрватска како земји членки на ЕУ се рангирани на високото 9 место и Хрватите на 16 место. Со словенечкиот пасош се патува во 180 земји без виза, а со хрватскиот во 169.Според Henley Passport indeks, Јапонија го има најмоќниот пасош на светот.Нивните граѓани можат да патуваат без виза во 189 земји.По пет години Германија падна на второто место, а нејзините граѓани имаат можност без виза да патуваат во 188 земји, исто како и Сингапур.Шпанија, Финска, Франција, Италија, Шведска и Јужна Кореја, се на трето место.Со истражувањето беа опфатени 199 земји.


Извор:ako.mk

  • Granit

ФОТО

 

ПРИДРУЖЕТЕ НИ СЕ НА FACEBOOK