Интересно

Почина најстариот човек на светот на 112 години

Сподели

Роден во Шпанија во 1901 година Салустиано Санчез во јуни, по смртта на 116 годишниот јапонец Џиромон Кимура, Гинис го призна за најстар маж на планетата.

Долговечноста Санчез ја препишуваше на јадењето на една банана днневно и еден Анацин (Аспирин).

Роден во Шпанија, работел на полиња со шеќерна трска во Куба пред да емигрира во САД каде работел во рудник за јаглен.

Бил оженат во 1934 и имал 2 деца, 7 внуци и 15 правнуци и 5 пра-пра внуци според Гинис.

По неговата смрт најстар маж е Артуро Ликата од Италија со 111 години, а најстара жена е Мисао Окава од Јапонија со 115 години според Gerontology Research Group, кои ги следат луѓето постари од 110 и ги потврдуваат резултатите за Гинис.

Најголемата потврдена старост е 122 години, 164 дена од Жан Луис Калмент од Франција.