Култура и уметност

Кој ќе го добие „Златниот венец“ на СВП?

Сподели

Денеска во Скопје ќе биде прогласен  добитникот на „Златниот венец“ на Струшките вечери на поезијата.

.

На Светскиот ден поезијата 21 Март, дирекцијата на Струшки вечери на поезијата денеска во МАНУ ќе го прогласи добитникот на „Златниот венец“ на 58-то издание на поетскиот фестивал, кој се одржува на крајот од август.Наградата „Златен венец“ е востановена во 1966 година. До 1971 се доделувала за најдобра необјавена песна прочитана на фестивалот, а од 1971 – за целокупен поетски опус.На лауреатот му се врачува на меѓународниот поетски митинг „Мостови“ на затворањето на Струшките вечери на поезијата.