Култура и уметност

Бојкотот на Села не го намали сјајот на СВП

Сподели

Бојкотот на Села не го намали сјајот на Струшките вечери на поезијата. Со  меѓународното  поетско читање “Меридијани” и без никакви проблеми синоќа  започна 52 то издание на СВП. 

 

 

Препознавајќи ја важноста на СВП како и обврската да ја споделиме оваа манифестација со целата светска јавност владата на РМ и министерството за култура ќе продолжат да  го подржуваат овој културен настан,  рече министерката за култура  Елизабета Канческа Милеска.

Оваа година наградата “Златниот венец”, оди во рацете на  мексиканскиот поет Хосе Емилио Пачеко.

 

- Верувам дека присуството на Пачеко  на годинешното издание на Струшките вечери на поезијата ќе биде провокација за сите љубители на пишаниот збор повторно да ја посетат нашата земја и да станат дел од традиционалното празнување на убавината на поезијата во РМ, изјави Елизабета Камческа Милеска министер за култура.

На педесет и второто издание на фестивалот Струшки вечери на поезијата  присуствуваат околу педесетина странски поети од сите страни на светот.