Пон06262017

Последна промена01:40:07 PM

Back Вие сте на: Home Култура и Уметност

Култура и уметност

Нов превод на поезијата на Славе Ѓорѓо Димоски на бугарски јазик

Новиот превод на поезијата на Славе Ѓорѓо Димоски на бугарски јазик „Последните ракописи“ ќе биде промовиран на 28 април во 18.30 часот во популарниот клуб „Перото“ при Националниот дворец на културата (НДК) во Софија, Бугарија.

Повеќе...

Премиера на ,Парламентарки“ или „Ода за глупоста“

Драмската предлошка за текстот „Парламентарки“ лежи во Аристофановата комедија „Жени во Народното собрание“ и севкупниот драматуршки материјал, кој беше напластен во процесот на создавањето на претставата, комуницира – или подобро – се обраќа на сегашноста, создавајќи карикатурална политичка фарса со елементи на гротеска, своевиден комедиографски хибрид кој почива на проблемот на власта.

Повеќе...

Горан Стојаноски дел од актерите во „Џган“

Охридскиот актер Горан Стојановски е дел од актерската екипа од долгометражниот игран филм „Џган“.

Повеќе...

Промоција на романот „Новиот ден“

Во петок 22 април во просториите на НУ Библиотека „Григор Прличев“ - Охрид ќе биде промовиран романот за деца и млади „Новиот ден“ од авторот Смиле Наумоски - Брсјак.

Повеќе...

Премиера на новиот Македонски филм “ЏГАН”

“Низа од свирепи околности претвораат тивко и повлечено момче во суров, бескомпромисен водач на група отфрлени штитеници од дом за деца без родители.

Повеќе...

Филмот ”Џган” повторно на репертоарот

Поради зголемениот интерес новиот Македонскиот филм “ЏГАН” повторно на репертоар во НУ Центар за култура „Григор Прличев“-Охрид во ПЕТОК 15.04.2016 година, со почеток во 20.00 часот, влез 100 денари.

Повеќе...

„Стари времиња“ вечерва во Охрид

Народниот театар Охрид , вечерва ќе ја изведе претставата „Стари Времиња“ од Харолд Пинтер.

Повеќе...

Мачка со шапка од детското драмско студио

НУ Центар за култура “Григор Прличев”-Охрид, детско драмско студио Ви претставуваат "Мачка со Шапка".

Повеќе...

Литературна средба „Тежината на лавровиот венец на Прличев“

 

Денес  петок 25 март, НУ Библиотека „Григор Прличев“ - Охрид, организира литературна средба „Тежината на лавровиот венец на Прличев“ - легенди и преданија.

Повеќе...

  • Granit

ФОТО

 

ПРИДРУЖЕТЕ НИ СЕ НА FACEBOOK