Чет05282020

Последна промена10:44:02 PM

SCREEN

Cpanel

          

  • sileks
Back Вие сте на: Home Вести Македонија Само 0,6% земјоделски површини со органско производство

Само 0,6% земјоделски површини со органско производство

Сподели

Слаб е интересот за органско производство во Македонија.

Само 0,6 насто од земјоделските површини се под вакви насади, 530- тина фармери се занимаваат со одгледување здрава храна. Според надлежните, најголем проблем е пласманот, извозот е речиси незначителен.

Органските производи се во просек за 30 насто поскапи од конвенционално одгледувачите. Но, субвенциите се за 50 проценти повисоки. Сепак земјоделците тврдат дека рак рана им е дистрибутивната мрежа. Храната е со краток род, количините мали, па производителите се принудени сами да бараат пазари- велат познавачите.

Ораганското производство е профитабилен бизнис. Свеста за здрава храна расте, овие продукти се сертифицирани, површината на која се одгледуваат не е третирана со недозволени препарати, растенијата се заштитени од можна контаминација.

Во Швајцарија има специјализирани маркети за овој вид производи. Данска која одделува 50 милиони евра за стимулирање на земјоделците до 2020-та, 60 насто од храната во училишните установи ќе биде органска, во склад со природата.

  • Granit

ФОТО

 

ПРИДРУЖЕТЕ НИ СЕ НА FACEBOOK