Сре07152020

Последна промена08:04:09 PM

SCREEN

Cpanel

  

  • sileks
Back Вие сте на: Home Вести Македонија Меѓународен ден на толеранција

Меѓународен ден на толеранција

Сподели

Денеска светот го  одбележува Меѓународен ден на толеранција. Ден што се користи како уште една можност гласно да се проговори и да се дејствува против дискриминацијата, нетолеранцијата, предрасудите и насилството од секаков вид.

 

60 отсто од  од македонските граѓани сметаат дека има меѓуверска толеранција, а 50 отсто ги познаваат петте главни верски заедници спомнати во Уставот.

Според ООН и лингвистите кои се обидуваат на толеранцијата да му го дадат вистинското значење за подобро разбирање на поимот , толернацијата е поднесување – на тоа што не го разбираме, не го сакаме, не ни се допаѓа. Што е спротивно на мислата дека толеранцијата подразбира допаѓање на нешта или ликови кон кои нема наклонетост.

  • Granit

ФОТО

 

ПРИДРУЖЕТЕ НИ СЕ НА FACEBOOK