Пет05242019

Последна промена07:37:40 PM

 

  • sileks
Back Вие сте на: Home Вести Македонија Се полага државна матура

Се полага државна матура

Сподели

И во охридските средни училишта денеска се полага државна матура.

Во средните училишта во Македонија денеска од 10 до 14 часот ќе се полага испитот по мајчин јазик и литература во јунскиот испитен рок. Македонски јазик ќе полагаат 10119 матуранти, албански 4 474, а 373 се пријавени за турски јазик. Мајчин јазик и литература е еден од трите екстерни испити и задолжителен на државната матура. Првпат годинава испитот по мајчин јазик се полага по испитот по странски јазик кој беше спроведен минатата сабота.Во понеделник (11 јуни) е полагањето на третиот екстерен испит: хемија (241 кандидат), физика (100), биологија (3737), историја (2610), филозофија (2923), естетика (180) и бизнис (3993 кандидати). На 13 јуни ќе бидат тестирани матурантите кои избрале да полагаат математика, а пријавени се 1926 кандидати. Годинава за државна матура се пријавиле 15256 матуранти. Полагањето почна на 2 јуни со тестот по странски јазик. Најголем број пријавени (14101) беа за англиски јазик, за германски беа пријавени 164, за француски 111 и за руски јазик 15 матуранти. Во реализацијата на државната матура учествуваат 2000 обучени тестатори-наставници и околу 400 оценувачи.Прелиминарните резултати од екстерните испити ДИЦ ќе ги објави најдоцна 30 дена од спроведувањето на последниот екстерен испит, односно најдоцна до 13 јули. Конечните резултати ќе им бидат достапни по завршување на процесот на приговори. За кандидатите кои нема да поднесат приговар, прелиминарните резултати се конечни.Матурантите кои нема да положат дел или сите испити од државната матура во јуни или од оправдани причини не полагале државна матура, ќе може да полагаат во августовскиот испитен рок.
Охридската гимназија на својата веб страна го објави распоредот за полагање државна матура за 09.06.2018 година со следниов распоред на простории и список на кандидати:

ГИМНАЗИЈА ПРИЗЕМЈЕ Maкедонски јазик 1

ГИМНАЗИЈА I KAT Maкедонски јазик 8, 9, 10, 11, 12 и 13

ГИМНАЗИЈА II KAT Македонски јазик 2, 3, 4, 5, 6 и 7

Повеќе информации на : //gimnazijaohrid.edu.mk/2018/06/08/%d1%80%d0%b0%d1%81%d0%bf%d0%be%d1%80%d0%b5%d0%b4-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%b0%d1%9a%d0%b5-%d0%b4%d1%80%d0%b6%d0%b0%d0%b2%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%b0%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b0-%d0%b7-2/

  • Granit

ФОТО

 

ПРИДРУЖЕТЕ НИ СЕ НА FACEBOOK