Сре10232019

Последна промена03:38:20 PM

SCREEN

Cpanel

          

  • sileks
Back Вие сте на: Home Вести Македонија Ќе се донира вишокот на храна

Ќе се донира вишокот на храна

Сподели

Над 12 илјади тони употреблива храна завршува на депониите. Владата ја усвои информацијата за изготвување на Закон за донирање на вишокот на храна.

 

Според предлозите на работната група храна која е наменета за донирање е онаа храна која е ставена во промет и е непродадена, храна на која и се приближува рокот на употреба, неискористена храна од угостителски објекти, судски конфискувана храна која е безбедна за употреба. Законот предвидува компаниите кои ќе донираат да имаат даночни олеснувања.

Работната група разговарала околу начинот кој ќе биде задолжен за дистрибуција на храната и кој се ќе може да зема храна. Дали тука ќе бидат оние кои земаат социјална помош или и граѓаните со ниски примања.

Предлозите во законот не предвидуваат како донатори на храната да бидат домаќинства.

До петти август Агенцијата за храна и ветеринарство до Владата треба да достават нацрт закон за донирање на вишок на храна.

  • Granit

ФОТО

 

ПРИДРУЖЕТЕ НИ СЕ НА FACEBOOK