Св. Јоаким и Ана : Празник на родителите на Пресвета Богородица

Сподели

Св. праведни богоотци Јоаким и Ана e празник на родителите на Пресвета Богородица.

Денеска именден празнуваат: Ана, Јана, Јаника… Свети Јоаким и Ана се родителите на пресвета Богородица. Јоаким бил потомок на цар Давид. Со сопругата Ана долго немале пород. Се молеле на Бога да им даде рожба и на поодминати години Господ им дал женско дете што го крстиле Марија што значи измолена со солзи.
Празникот на Свети Јован и Ана се празнува еден ден по Мала Богородица (Раѓањето на Пресвета Богородица) на 22/9 септември. Светата црква уште ги одбележува и Зачетието на Ана 22 /9 декември и Успението на Св. Ана (Смртта на Ана) на 7. VIII/25 VII. Овој празник меѓу народот се смета за полесен, па во некои краишта (Гевгелиско) не работеле само жените.