Пет04102020

Последна промена10:26:20 AM

SCREEN

Cpanel

          

  • sileks
Back Вие сте на: Home Вести Македонија Внимателно и одговорно известување за корона вирусот

Внимателно и одговорно известување за корона вирусот

Сподели

Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ) ги повикува медиумите на професионално и етички информирање.

Во врска со појавата на случај на корона вирус во државата, Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ) повикува медиумите да се однесуваат професионално и етички и да не придонесуваат во ширењето невистини и создавањето паника кај јавноста. Информирањето во вакви случаи, според Кодексот на новинарите (член 8), мора да биде ослободено од сензационализми. Медиумите треба да дејствуваат на начин што ги разликува од обични преносители на информации и факти и да ја применат и својата улога како смирувачи на вознемиреноста кај граѓаните. Освен тоа, тие треба внимателно да им пристапуваат на информациите со коишто се изнесуваат проценки за можна ескалација на случувањата.

  • Granit

ФОТО

 

ПРИДРУЖЕТЕ НИ СЕ НА FACEBOOK