Чет12032020

Последна промена03:30:24 PM

SCREEN

Cpanel

  

  • sileks
Back Вие сте на: Home Вести Македонија Од 1ви јануари повластена даночна стапка за угостителите

Од 1ви јануари повластена даночна стапка за угостителите

Сподели

Повластена даночна стапка од 10%, ќе почне да важи од 1 јануари 2021, и ќе се однесува за продавањето храна и пијалаци во угостителските објекти и за кетеринг услуги, со исклучок на алкохолни пијалаци.

 


Воедно Владата одлучи исто така од 1 јануари ќе има и повластена даночна стапка од 5% за определени занаетчиски услуги коишто се вршат од занаетчии коишто се запишани во занаетчиски регистар.

Финансиската поддршка за работодавачите за исплата на плати ќе биде скалеста согласно падот на приходите на компанијата односно од 14.500 до 21.776 денари по работник. Ова е предвидено со новиот Предлог-закон за финансиска поддршка на работодавци погодени од здравствено-економската криза предизвикана од КОВИД – 19, за што денеска дебатираше Економско-социјалниот совет на својата трета седница.

Финансиска помош се однесува за исплата на плати за октомври, ноември и декември годинава.

 

  • Granit

ФОТО

 

ПРИДРУЖЕТЕ НИ СЕ НА FACEBOOK