Пон11302020

Последна промена08:48:30 AM

SCREEN

Cpanel

  

  • sileks
Back Вие сте на: Home Вести Македонија 25 години од раѓањето на Интернетот

25 години од раѓањето на Интернетот

Сподели

На 12 март 1989 година е роден Интернетот. Тогаш во објавен напис, својот изум го претставил Британскиот информатичар Тим Бернерс-Ли.

Работејќи во една лабораторија во Европскиот совет за нуклеарни истражувања (ЦЕРН) во Женева,  Тим Бернерс-Ли добил идеја како со комбинирање на различни техники да го олесни прегледувањето и сортирањето на информациите по пат на вмрежени компјутери. Го програмирал првиот веб сервер, на кој можело да се снимат документи, го осмисли првиот пребарувач за пронаоѓање страници на Интернет, како и можност за поврзување на документи, односно она што денес го нарекуваме линкување.

Од 1995 Интернетот доживува брза експанзија. Неговото влијание се шири на се поголем број активности, од читање до пишување медиумски соодржини, до учење, политички ангажман, па се до комуникација со пријатели и роднини.

  • Granit

ФОТО

 

ПРИДРУЖЕТЕ НИ СЕ НА FACEBOOK