Нед07122020

Последна промена08:01:50 PM

SCREEN

Cpanel

  

  • sileks
Back Вие сте на: Home Вести Македонија Пријавувајте семејно насилство од соседите во спротивно казна

Пријавувајте семејно насилство од соседите во спротивно казна

Сподели

Не ги занемарувајте кавгите и викотниците на соседите.Со 2500 евра парична казна ќе биде казнет комшијата, пријателот или роднината кој знаел за семејно насилство а молчел.

Ова го предвидува новиот закон за превенција и спречување на семејно насилство. Новост е и тоа што нема веќе да се згрижува жртвата, туку насилникот ќе добие забрана за приближување до домот.

-05 18 Не само до домот, туку и да телефонира, да се приближува до училиштето или работното место. Но исто така посебна глава е посветена и на семејното насилство врз децата, изјави Ибрахим Ибраими заменик министер за труд и социјална политика .

Со новините во законот ќе се решаваат и слабостите на центрите за социјални работници. Секој ќе си ја знае својата работа, ќе се обучуваат полицијата и судиите. Целата постапка во МВР ќе се води итно и во строга тајност , а судиите во кратка постапка да ги решаваат ваквите спорови. Жртвите денес се свесни насилството.

-20 06 Ако во 1996 година некој да те удри било знак на љубов во наводници, тоа во 2000 година веќе почнува да се препознава дека е нешто што ниедно суштество не треба да го трпи ,изјави Афертита Имери претставник од македонското женско лоби.

Секоја четврта жена во земјава е изложена на семејно насилство, било тоа да е физичко, економско или психичко. Новиот закон овозможува поголема заштита на жртвите, но и построги казни за насилниците.

Новинар Соња Рилковска
Ксанал 5 

  • Granit

ФОТО

 

ПРИДРУЖЕТЕ НИ СЕ НА FACEBOOK