Сре07152020

Последна промена03:46:28 PM

SCREEN

Cpanel

  

  • sileks
Back Вие сте на: Home Вести Македонија Пренос на моштите на Свети Климент

Пренос на моштите на Свети Климент

Сподели

Денес по календарот на МПЦ се одбележува Пренос на моштите на свети Климент Охридски...

Ученик на Светите Методиј и Кирил. По смртта на Св. Методиј Климент, под притисок на Германците, од Моравија тргна на југ. Со Горазд, Наум, Сава и Ангелариј - заедно наречени Петочисленици - го помина Дунав, поседе како гостин при царот Борис Михаил и потоа дојде во охридскиот крај. Прво основа манастир во Белица, кај што му беше и првото епископско седиште. Подоцна се пресели во Охрид и оттаму разви голема архипастирска и просветителска дејност за целата поблиска и подалечна околина. Во Охрид Свети Климент му подигна црква на Св. Пантелејмон. Имаше голем број ученици коишто ги препишуваа книгите со словенски букви за словенскиот народ. При таа дејност особено му помагаше Св. Наум. Вршеше чуда и за време на земниот живот, а неговите мошти до денешен ден пројавуваат исцелителна сила. После големиот труд и верната служба на Бога, се упокои мирно во Охрид, во 916 година. Неговите чудотворни мошти почиваа во некогашниот храм на Пресвета Богородица, којшто подоцна се нарече по Свети Климент. Денес неговите мошти се чуваат во манастирот во Плаошник. 

 

  • Granit

ФОТО

 

ПРИДРУЖЕТЕ НИ СЕ НА FACEBOOK