Пет04282017

Последна промена06:05:40 PM

Back Вие сте на: Home Вести Македонија

Активистите бараат да престане насилството врз животните

Тепани, експлоатирани, измачувани, силувани, сакатени, најсвирепо убивани. Мислите дека зборуваме за животни, нели? Не, зборуваме за луѓе.

Повеќе...

Велика седмица - почна страдалната недела

Последната седмица пред Велигден (Пасха) е Страдална или Страстна седмица, Седмица на маките (страст е црковно-словенски збор и значи: мака, страдание).

Повеќе...

Цветници - почеток на најтешката седмица во човештвото

Цветници се празнуваат во неделата пред Воскресение. Претставуваат сигурно најдраматичниот празник меѓу Дванаесетте големи празници на Црквата.

Го ознауваат почетокот на најтешката седмица во историјата на човештвото, којашто аскетското трезвеноумно познание на човековата природа ја нарекува „Страстна“.

Празникот Цветници секогаш се слави во неделата пред Велигден, затоа што тоа е денот кога го доживуваме Христовото славно влегување во Ерусалим, градот во кој по неколку дена Христос ќе биде погубен. Кога Христос влегуваше во Ерусалим, луѓето го пречекуваа со извици, постилајќи ги облеките пред неговите нозе и засипувајќи го патот со маслинови гранчиња пречекувајќи го како цар на мирот небесен. Во таа смисла и празникот е наречен Цветници.
Кога стигнал Исус до подножјето на маслиновата гора испратил двајца свои ученици во Витфагија да му донесат Осле(магаре). Учениците му донеле, ги ставиле на магарето своите облеки врз кои седнал Исус и така влегол во Ерусалим, поздравен од мноштво народ. Според толкувачите на Светото писмо, Исус влегол во Ерусалим качен на магаре затоа што кај источните народи магарето било симбол на мирот, наспроти коњите што служеле за водење војни. Магарето мирно му служело на човекот како што Исус му служел на народот.
Денешниот ден нѐ повикува подлабоко да ја доживееме тајната на тие случувања. Во се што ќе доживееме овие денови е скриена и тајната на нашето верување во Исус Христос, нашиот Спасител.

Скопје се „стресе“

Според податоците од Европскиот-Медитерански сеизмолошки центар, потресот се случи во 21 часот и 10 минути.

Повеќе...

Охриѓани од Перт бараат унитарна Македонија

Повеќе охриѓани кои живеат во Перт Австралија, денеска на собир порачаа дека не ја прифаќаат тиранска платформа и дека се заедничка унитарна Македонија.

Повеќе...

  • Granit

ФОТО

 

ПРИДРУЖЕТЕ НИ СЕ НА FACEBOOK