Сре12122018

Последна промена07:40:10 AM

 

Back Вие сте на: Home Вести Охрид ОСБСП:Задолжителна зимска опрема во возилата

ОСБСП:Задолжителна зимска опрема во возилата

Сподели

Општинскиот Совет за безбедност во сообраќајот на патиштата, ги потсетува возачите на патнички и други моторни возила дека утре стартува законската обврска за задолжително носење зимска опрема.

Од утре, па се до 15-ти март наредната година, согласно одредбите од законот за безбедност на сообраќајот на патиштата, возачите на сите моторни возила и работни машини кои учестуваат во сообраќајот на патиштата во и надвор од населени места, се должни покрај останатата опрема да ја поседуваат и пропишаната зимска опрема.Соогласно Правилникот за уреди и опрема, под зимската опрема за моторните и приклучните возила како и работните машини, се подразбира поседување на пневматици (гуми) за зимска употреба (М+S) на погонските тркала или радијални пневматици на сите тркала со летен профил, на кои длабината на шарите на спојот што гази по обем и ширина мора да изнесува 4 мм, но притоа во возилото да има и синџири за погонските тркала. Доколку возилото има летен профил на пневматици, задолжително треба да има синџири за снег на погонските тркала.Под поседување на пропишана зимска опрема во автобусите и тешките товарни возила се подразбира, покрај поседувањето на горенаведената зимска опрема во истите да има и лопата.Според пропишаните законски одредби, забрането е на моторните возила да се поставуваат пневматици со клинци, информира Стефан Димоски, претседател на ОСБСП Охрид.

Согласно одредбите на законот за безбедност на сообраќајот на патиштата, глоба од 15 евра во денарска против вредност во мандатната постапка, ќе му се изрече на возачот кој постапува спротивно на одредбите на Законот односно кој во наведениот временски период не поседува пропишана зимска опрема.

  • Granit

ФОТО

 

ПРИДРУЖЕТЕ НИ СЕ НА FACEBOOK