Вто11202018

Последна промена07:59:52 PM

Back Вие сте на: Home Вести Охрид Стопирана изградбата на болницата „Свети Еразмо“

Стопирана изградбата на болницата „Свети Еразмо“

Сподели

Стопирана реконструкцијата  на специјалната болница за ортопедија и трауматологија Свети Еразмо во Охрид.

Завршени  се речиси 85% од болницата , останаа уште операционите сали, но изградбата стагнира веќе осум месеци.

Причина според директорот на болницата  е неможноста да се дислоцираат операционите сали, без кои болницата неможе да ги опслужи потребите на пациентите од  регионот. Воедно  во договорот од 2015 година затекнати биле  низа пропусти.

 Не постои ниту еден официјален  документ дека ќе се соединуваат  коснозглобна и кардиолошкиот институт, како што беше предвидено во проектот.

-„ Треба да се завршат операционите сали каде што се предвидени 5 опеарциони сали меѓутоа за тој зафат потребно е да изврши прво рушење на постоечките сали што подразбира дека во тој случај ние не би можеле да функцинираме  да ја работиме нашата хируршка активност и не е јасна намената на тој простор“,  вели Ацо Велески директор на коснозглобна.

Изведувачот  вели  со месеци чека одговор од министерство за здравство. Минатиот министер Таравари, дал налог да се дислоцираат салите за да продолжи реконструкцијата, но потоа заменик министерот  дал спротивен налог.

-„Јас да ви кажам сум  многу загрижен и незнам што да преземеме ние имаме инсталација водоводна и машинство и електрика имаме опрема поставено и овој прекин немам инструкции никакви од законодавецот. Доаѓа зима ниски температури и може да се случи  голема катастрофа“, вели Ѓорги Угриноски  изведувач.

Според проектот Охрид во јуни годинава  требаше да добие најсовремен медицински центар  спој на двете реномирани болници за  ортопедија и трауматологија и кардиоваскуларни заболувања. Инвестиција вредна  3, 5 милиони евра пари обезбеднени преку минсиетрството за здравство  од Европската банка. Со застојот трпи градот и бројните пациенти, кои две години се лекуваат во вонредни услови.

Новинар Соња Рилковска

Канал 5 ТВ 

  • Granit

ФОТО

 

ПРИДРУЖЕТЕ НИ СЕ НА FACEBOOK