Чет01172019

Последна промена11:46:50 AM

 

Back Вие сте на: Home Вести Охрид Почнуваат бесплатните курсеви за монтери, заварувачи и полски јазик

Почнуваат бесплатните курсеви за монтери, заварувачи и полски јазик

Сподели

Согласно годишната програма на секторот за ТЛЕР за 2018 година во која е предвидено да се реализираат стручни обуки за невработени лица, како и обуки за прекфалификација и докфалификација во соработка со соодветни институции и работодавачи, со цел стимулирање на социјалната интеграција на невработените и подобрување на нивните квалификации за идно вработување, од денес почнуваат да се реализираат бесплатните курсеви.

 

Во насока на успешна реализација на планираната активност Општина Охрид преку секторот за ТЛЕР спроведе анализа за побаруваните занимања во поглед на различните образовни профили и степенот на образование (вклучувајќи високообразован, технички, занаетчиски кадар и слично) на ниво на општина Охрид. Анализата беше спроведена со цел да се добијат релевантни податоци за обемот на побарувачка на работна сила, како и профилот на занимања кои се бараат во Охрид со што би се овозможило полесна вработливост на граѓаните.

Согласно резултатите од спроведеното анкетно истражување анкетираните компании како дефицитарни кадри ги истакнале: електро струка и заварувачи.
Со оглед на зголемениот број на полски туристи во Охрид, општина Охрид организира и курсеви за полски јазик.

Планираните обуки ќе ги спроведува Општинската јавна установа „Кузман Шапкарев“.

Со оваа мерка ќе бидат опфатени вкупно 34 лица кои претходно беа избрани на јавен повик за пројавување на интерес врз основа на претходно дефинирани критериуми.

  • Granit

ФОТО

 

ПРИДРУЖЕТЕ НИ СЕ НА FACEBOOK