Нед07212019

Последна промена10:47:13 AM

 

  • sileks
Back Вие сте на: Home Вести Охрид ВМРО-ДПМНЕ Охрид со пријава до Инспекторатот за Локална самоуправа

ВМРО-ДПМНЕ Охрид со пријава до Инспекторатот за Локална самоуправа

Сподели

Кирил Пецаков, член на ИК на ВМРО-ДПМНЕ, денеска изнесе обвинувања за незаконски одлуки на градоначалникот Стојаноски.

Во соопштението од пресот стои:Демократскиот капацитет на градоначалникот Јован Стојаноски и СДСМ повторно ставен пред законите. По партиска директива направен е реизбор на претходно незаконски поставените членови на Управни и Надзорни одбори на јавните претпријатија и установи во градот.Јавноста чека одговор што претставува всушност генералниот реизбор на сите членови?
ВМРО-ДПМНЕ на неколку пати изјави дека избраните членови не ги исполнуваат законските услови за нивно назначување, пропишани во Законот за јавни претпријатија. Дали сите досегашни одлуки носени од Управни одбори и Надзорни одбори се незаконски знаејќи дека ниту еден нивни член не ги исполнува законските услови?По измените во Законот се избришаа токму тие услови: положен психолошки и тест за интегритет, како и сертификат за познавање англиски јазик. Сега согласно Законот покрај останататите услови за членовите стојат и:
стекнати најмалку 240 кредити според ЕКТС или завршен VII/1 степен образование,има минимум три години работно искуство, приложување на АПТИС сертификат, најмалку В2 ниво.
Зошто и покрај намалувањето на условите за членови во Управни одбори и Надзорни одбори повторно има, односно изгласавте лица коишто не ги исполнуваат законски намалените услови? Управните и Надзорните одбори треба да бидат места каде се судираат идеи на интелектуалци и докажани граѓани, а не места пополнети од предизборни ветувања и коалициони договори.
Градоначалникот Стојаноски да одговори кога веќе е објавен оглас за директор на ЈП, зошто нема и за ЈП „Градски гробишта“? Дали затоа што можеби не се исполнуваат повторно законски услови?
Градоначалникот Стојаноски, иако знае дека Советот носи незаконски одлуки, тој свесно со Решение не го запира по вторпат нивното објавување во службен гласник на општина Охрид и дозволува истите да стапат на сила.
ВМРО-ДПМНЕ потенцира дека со ваквите постапки сите лично ќе сносат и кривична и материјална одговорност. ВМРО-ДПМНЕ ќе поднсе пријава до Инспекторатот за Локална самоуправа, за да ги стопира одлуките спротивни на законот, на СДСМ во Советот.

  • Granit

ФОТО

 

ПРИДРУЖЕТЕ НИ СЕ НА FACEBOOK