Пет05242019

Последна промена07:37:40 PM

 

  • sileks
Back Вие сте на: Home Вести Охрид Голем интерес за изложбата „100 години Требениште“

Голем интерес за изложбата „100 години Требениште“

Сподели

Вчера  во Арехолошкиот музеј беше отворена екслузивната изложба на повеќе од 400 артефакти и мистични откритија од некрополата во Требениште, заедно со златни маски кои се наоѓаат во музеите во Бугарија, Србија и  Македонија.

Изложбата која е резултат на иницијативата на трите институции од соседството, е органзирана во чест на 100-годишнината од откривањето на некрополата, а со новите технологии за реставрација и конзервација откриени се атрефакти кои првпат ќе бидат претставени на македонската јавност.

Со македонските ископувања во Требеништа во 1972 од Заводот и Музеј од Охрид, биле откриени погребувања и од помладите хронолошки рамки на оваа некропола, а наодите кои се наоѓаат во Охрид исто така се дел од изложбата. Меѓу нив е и златната маска најдена кај Горна Порта во 2011.

По претставувањето во Скопје, изложбата ќе гостува и во Софија и во Белград, а потоа и во Европа. Интерес за изложбата има во Париз, Берлин, Виена и во Загреб.

  • Granit

ФОТО

 

ПРИДРУЖЕТЕ НИ СЕ НА FACEBOOK