Чет06042020

Последна промена06:51:06 PM

SCREEN

Cpanel

          

  • sileks
Back Вие сте на: Home Вести Охрид Отворен центарот за безбедност во планина

Отворен центарот за безбедност во планина

Сподели

Отворен Центарот за спасување во планина во Охридскиот регион.овој центар ќе има значителна улога во развојот на алтернативниот туризам. 

 

-„Не е целта само да се привлекуваат туристи, туку да водиме грижи тие да бидат безбедни. За поздравување е што овој центар ќе слу и за заштита на туристите кои ја посетуваат планината. Втората компонента од овој проект е отворање на Центар за спасување на вода  во Поградец. Ние сме многу задоволни што со ИПА компонентата се подобрува економската положба во овие два региони  аи меѓусебната комуникација и добрососедските односи“, рече министерот за локална смаоуправа Горан Милески.

Охридскиот регион има голем потенцијал за развој на алтернативен туризам. Зголемувањето на туристи носи опасност од поголем број несреќи и треба да бидеме подготвени тие да бидат безбедни. 

-„Овој проект е градење на капацитетите, од првиот повик на ИПА програмата. прекуграничната соработка ги соединува интересите на двете земји. Од енда страна го помогаме Црвен крст Охрид, спасителите во планина а во исто време од албанска страна ја подобруваме безбедноста на вода“, рече амбасадорот Жбогар. 

-„Сакам да се заблагодарам на ЕУ за овој проект Охридско езеро безбедна дестинација за планински туризам. Ова е подобрување на туристичката понуда во Охрид во однос на безбедноста на туристите меѓутоа и на домашните алпинисти кои уживаат во благодетите на прекрасната планина Галичица и околниот регион“ , рече Кнстантин Георгиеки градоначалник на општина Охрид. 

За овие девет проекти искористени се 3 милиони евра, а на располагање се нови пет милиони евра од ИПА а Македонија и Албанија треба да решат за што ќе ги наменат. Една од идеите е завршување на колекторскиот систем во Охрид и правење на колекторски сиетсм од албанска страна на Охридското езеро. 

  • Granit

ФОТО

 

ПРИДРУЖЕТЕ НИ СЕ НА FACEBOOK