Пет01222021

Последна промена01:37:37 PM

SCREEN

Cpanel

   

  • sileks
Back Вие сте на: Home Вести Охрид Неработни денови во 2020 година

Неработни денови во 2020 година

Сподели

Денешниот понеделник е последниот неработен ден оваа година, а со тоа завршуваат и низата споени викенди кои ги имавме  годинава.


Идната година исто така ни следуваат седум  споени викенди. 

Ова се неработните денови во 2020 година:

 

За сите граѓани на РМ

 

• 01 јануари (среда), Нова Година,

• 07 јануари (вторник), Божик, првиот ден на Божик според православниот календар,

• 20 април (понеделник), Велигден, вториот ден на Велигден според православниот

календар,

• 01 мај (петок), Ден на трудот,

• 24 мај (недела) „Св. Кирил и Методиј“ Ден на сесловенските просветители, односно 25 мај

(понеделник) е неработен ден.

• 24 мај (мај), Рамазан Бајрам, првиот ден на Рамазан Бајрам, односно 25 мај (понеделник) е

неработен ден.

• 02 август (недела), Ден на Републиката, односно 03 август (понеделник) е неработен ден.

• 8 септември (вторник), Ден на независноста,

• 11 октомври (недела), Ден на народното востание, односно 12 октомври (понеделник) е

неработен ден.

• 23 октомври (петок), Ден на Македонската Револуционерна Борба,

• 8 декември (вторник), “Св. Климент Охридски”,

 

За граѓаните од православна вероисповед

• 06 јануари (понеделник), Бадник, ден пред Божик,

• 19 јануари (недела), Богојавление (Водици),

• 17 април (петок), Велики Петок, петок пред Велигден,

• 05 јуни (петок), Духовден, петок пред Духовден,

• 28 август (петок), Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица).

За граѓаните од католичка вероисповед

• 13 Април (понеделник), Велигден, вториот ден на Велигден,

• 01 ноември (недела), Празникот на сите светци,

• 25 декември (петок), првиот ден на Божик.

 

За граѓаните од муслиманска вероисповед

• 31 Јули (петок), Курбан Бајрам, првиот ден на Курбан Бајрам,

 

За граѓаните припадници на албанската заедница во РМ

• 22 ноември (недела), Ден на Албанската азбука,

 

За граѓаните припадници на српската заедница во РМ

• 27 јануари (понеделник), Свети Сава,

 

За граѓаните припадници на ромската заедница во РМ

• 08 април (среда), Меѓународен ден на Ромите,

 

За граѓаните припадници на влашката заедница во РМ

• 23 мај (сабота), Национален ден на Власите,

 

За граѓаните припадници на еврејската заедница во РМ

• 28 септември (понеделник), Јом Кипур, првиот ден на Јом Кипур,

 

За граѓаните припадници на бошњачката заедница во РМ

• 28 септември (понеделник), Меѓународен ден на Бошњаците,

 

За граѓаните припадници на турската заедница во РМ

• 21 декември (понеделник), Ден на настава на турски јазик.

 

 

Согласно со Законот за празниците на Република Македонија (Сл.весник на РМ број 21/98 и 18/07) во 2020 година неработни денови се:

За сите граѓани на РМ

• 01 јануари (среда), Нова Година,
• 07 јануари (вторник), Божик, првиот ден на Божик според православниот календар,
• 20 април (понеделник), Велигден, вториот ден на Велигден според православниот
календар,
• 01 мај (петок), Ден на трудот,
• 24 мај (недела) „Св. Кирил и Методиј“ Ден на сесловенските просветители, односно 25 мај
(понеделник) е неработен ден.
• 24 мај (мај), Рамазан Бајрам, првиот ден на Рамазан Бајрам, односно 25 мај (понеделник) е
неработен ден.
• 02 август (недела), Ден на Републиката, односно 03 август (понеделник) е неработен ден.
• 8 септември (вторник), Ден на независноста,
• 11 октомври (недела), Ден на народното востание, односно 12 октомври (понеделник) е
неработен ден.
• 23 октомври (петок), Ден на Македонската Револуционерна Борба,
• 8 декември (вторник), “Св. Климент Охридски”,

За граѓаните од православна вероисповед
• 06 јануари (понеделник), Бадник, ден пред Божик,
• 19 јануари (недела), Богојавление (Водици),
• 17 април (петок), Велики Петок, петок пред Велигден,
• 05 јуни (петок), Духовден, петок пред Духовден,
• 28 август (петок), Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица).
За граѓаните од католичка вероисповед
• 13 Април (понеделник), Велигден, вториот ден на Велигден,
• 01 ноември (недела), Празникот на сите светци,
• 25 декември (петок), првиот ден на Божик.

За граѓаните од муслиманска вероисповед
• 31 Јули (петок), Курбан Бајрам, првиот ден на Курбан Бајрам,

За граѓаните припадници на албанската заедница во РМ
• 22 ноември (недела), Ден на Албанската азбука,

За граѓаните припадници на српската заедница во РМ
• 27 јануари (понеделник), Свети Сава,

За граѓаните припадници на ромската заедница во РМ
• 08 април (среда), Меѓународен ден на Ромите,

За граѓаните припадници на влашката заедница во РМ
• 23 мај (сабота), Национален ден на Власите,

За граѓаните припадници на еврејската заедница во РМ
• 28 септември (понеделник), Јом Кипур, првиот ден на Јом Кипур,

За граѓаните припадници на бошњачката заедница во РМ
• 28 септември (понеделник), Меѓународен ден на Бошњаците,

За граѓаните припадници на турската заедница во РМ
• 21 декември (понеделник), Ден на настава на турски јазик.

 
  • Granit

ФОТО

 

ПРИДРУЖЕТЕ НИ СЕ НА FACEBOOK