Сре07152020

Последна промена03:46:28 PM

SCREEN

Cpanel

  

  • sileks
Back Вие сте на: Home Вести Охрид Охридскиот регион ќе биде изземен од новиот закон за легализација

Охридскиот регион ќе биде изземен од новиот закон за легализација

Сподели

Новиот закон за легализација на дивоградби кој е во подготвителна фаза нема да важи за Охрид. 

 

Градоначалникот КОнстантин Георгиески  вели дека новиот закон за легализација на дивоградбите, со кој се предвидува да не биде опфатен охридско-струшкиот регион на некој начин е дискриминирачки. 

„Може е дискриминирачки за граѓаните кои живеат на овој посед, заштитен од УНЕСКО, и со сите оние урбанистички проблеми кои ние ги имаме, дека е во однос на другите граѓани дискриминирачки. Ставот е поделен во однос на носење на тој закон и од страна на градоначалниците во ЗЕЛС, па ќе видиме каква ќе биде судбината на тој закон. Во тој предлог закон во став 4 е предвидено сите бесправно изградени објекти во Охридско струшкиот регион во границите на УНЕСКО, целиот тој регион да биде изземен од тој закон“, вели Константин Ѓеорѓиески-градоначалник на Охрид.

Според регистарот на дивоградби во Охрид има 1076 нелегални градби од кои 409 се во заштитениот појас, додека во Струга 3330.

Министерот за транспорт и врски  Сугарески се изјасни дека  по сите критики од УНЕСКО, не смее да се дозволи повеќе да се случуваат такви работи и затоа овој дел од државата ќе биде изземен од новиот закон. 

 

  • Granit

ФОТО

 

ПРИДРУЖЕТЕ НИ СЕ НА FACEBOOK