Вто08042020

Последна промена03:26:05 PM

SCREEN

Cpanel

  

  • sileks
Back Вие сте на: Home Вести Охрид Филипче на дебата со младите здравствени работници

Филипче на дебата со младите здравствени работници

Сподели

Министерот за здравство Филипче претпладнево во Охрид имаше  дискусија со младите здравствени работници.

 

 

Ги слушнав нивните предлози и пораки - заеднички го унапредуваме здравствениот систем. Тие се активно вклучени во креирањето на здравствените политики, затоа што само младите знаат што е најдобро за нив. Направивме да се чувствуваат вреднувани и мотивирани. ✅ Со шест месечна платена работа почнаа 130 млади медицински сестри во Службата за патронажна дејност; ✅ Дадовме повеќе од 5000 согласности за вработување; ✅ Одобривме 1000 специјализации; ✅ За првпат, приватните специјализанти се платени за својот труд; ✅ За 40% ги зголемивме платите на лекарите специјалисти, од 20% до 23% на медицинските сестри, општите лекари до 25%; ✅ Со измените во Законот за здравствена заштита, го сменивме времето што специјализантот треба да го одработи во установата по завршувањето на специјализацијата во траење еднакво на должината на траењето на специјализацијата, како и намалување на висината на средствата што треба да ги надомести специјализантот ако предвреме ја напушти установата, информира министерот.

  • Granit

ФОТО

 

ПРИДРУЖЕТЕ НИ СЕ НА FACEBOOK