Саб10242020

Последна промена06:29:58 PM

SCREEN

Cpanel

  

  • sileks
Back Вие сте на: Home Вести Охрид Туристичките водичи повторно бараат помош од државата

Туристичките водичи повторно бараат помош од државата

Сподели

Туристичките водичи повторно  бараат помош од државата.

 

Денес во Министерство за економија се одржа состанок на координативното тело за справување со штетите во туризмот.
Во името на Здружението ги предадов нашите предлози за помош на туристичките водичи и придружници. Предлозите се следниве:
1. Да се исплати до крај на годината за целото траење на пандемијата минимална плата на сите водичи кои не остваруваат приход по ниеден друг основ.
Или
2. Да се исплати 50% од сите приложени договори од странски тоуроператори за откажани групи од почеток на годината.

Долгорочно решение е да се измени законската регулатива и да се даде можност поради сезонскиот карактер на дејноста за плаќање паушал за здравствено и пензиско осигурување по принцип на слични општествено полезни дејности. Ова го поткрепуваме со хрватскиот модел.
Уверени сме дека овој пат ке бидеме вградени во четвртиод пакет мерки кој ке биде на разгледување на влада до крај на неделава, информираат од Здружението на туристички водичи. 

  • Granit

ФОТО

 

ПРИДРУЖЕТЕ НИ СЕ НА FACEBOOK