Пон10262020

Последна промена01:37:42 PM

SCREEN

Cpanel

  

  • sileks
Back Вие сте на: Home Вести Охрид Двојно помалку заболени од корона во последната седмица

Двојно помалку заболени од корона во последната седмица

Сподели

Според неделниот билтен на корона кој го објавува Центарот за јавно здравје Охрид, последната недела бројот на новозаразени е двојно помал во однос на претходната. 

 

За период од 12 до 18 септември 2020 г.

-          Материјали (брис грло и нос) за тестирање на присуство на COVID-19 земени се од вкупно 116  лица во општините Охрид, Дебрца, Струга, Вевчани, Дебар и Центар Жупа и анализирани се во лабораториите на Институтот за јавно здравје Скопје

-          Од вкупно земените материјали, 52 се земени по епидемиолошки индикации (лица кои исполнуваат критериуми за дефиниција на случај), а 64 материјали зе земени при тестирањето со упат од матичен лекар-МОЈ ТЕРМИН

-          Од вкупно тестираните лица во сите лаборатории во овој период, лабораториски е дијагностицирано присуство на COVID-19 кај вкупно 47 лица и тоа кај 15 лица од општина Охрид, кај 24 лица од општина Струга и кај 8 лица од општина Дебар.

-          Во овој период оздравени се 21 лице од Охрид, 10 лица од Струга и 2 лицa од Дебар.

-          Во овој период починати се 7 лица и тоа 3 од општина Охрид, 5 од општина Струга.

-          Активни случаи во Охрид се 48,  во Струга 64, а во Дебар 40.

 

Од почетокот на епидемијата до 18 септември 2020:

-лабораториски е дијагностицирано присуство на COVID-19 кај  вкупно 1315 лица во општините Охрид, Дебрца, Струга, Вевчани, Дебар и Центар Жупа, од кои кај 401 лица во општина Охрид и Дебрца, 639 лице во општина Струга и Вевчани и 275 лица во општина Дебар и Центар Жупа.

-оздравени пациенти од Охрид се 335, од Струга се 518, а од Дебар и Центар Жупа се 222 пациенти

-од општина Охрид и Дебарца има 18 починати пациенти, од општина Струга се починати 57, а од Дебар и Центар Жупа се починати 13 лица

 

 

 

  • Granit

ФОТО

 

ПРИДРУЖЕТЕ НИ СЕ НА FACEBOOK