Вто01192021

Последна промена05:44:35 PM

SCREEN

Cpanel

  

  • sileks
Back Вие сте на: Home Вести Охрид Дел од угостителите ги затворија локалите

Дел од угостителите ги затворија локалите

Сподели

Дел од угостителите  ставија клуч на врата. Поради кризата предизвикана од пандемијата,  во неможност да ги покријат тековните трошоци  ги затворија  локалите.

 

Кафулињата и рестораните  кои се` уште работат се жалат дека прометот им е намален за 60 % во однос на лани.

-„Јасно  е дека за жал има случаи каде што затворањето е конечна одлука. Да се затвори еден објект одлука не е лесно да се донесе мегутоа секој си ја знае математиката јасно е дека една од можните мерки е затврањето на објектот“ , вели Михаил Мишев претседател на здружението Угостителски еснаф.

Голем дел од вработените во угостителскиот сектор останаа без работа.

„Во  Охрид бидејки е базиран да речеме генерално на сезонско работење карактерот сам по себе на работата побарува бројот на вработени вон сезона да се намали но ваквата ситуација доппринесе дополнитлено да се намали тој брј што е разбирливо“, додава Мишев.

Се очекува во следниот период да расте бројот на затворени уготителски објекти во Охрид, особено на оние кои не ги исполнуваат условите за помош во четвтиот пакет економски мерки на владата.

Новинар Соња Рилковска

  • Granit

ФОТО

 

ПРИДРУЖЕТЕ НИ СЕ НА FACEBOOK