Вто01192021

Последна промена05:44:35 PM

SCREEN

Cpanel

  

  • sileks
Back Вие сте на: Home Вести Охрид Нивото на Охридското езеро под минималната дозволена кота

Нивото на Охридското езеро под минималната дозволена кота

Сподели

Намаленото ниво на Охридското езеро им прави штети и на бродарите.

При најмало невреме белата флота ќе нема можност да се закотви во каналот Студенчишта.
Од Капетанијата на пристаништа велат состојбата е повеќе од алармантна, итно треба да запре испуштањето на вода за потребите на ЕЛЕМ.


-„Кога ќе се укажел период на поголеми невремиња за да бидат позаштитени бродовите се влегувало до мостот во каналот. Сега не може да се пристапи апелирам до ЕЛЕМ веднаш да претстанат со ваквиот тренд да испуштаат само минимално количество на вода. Знаеме дека хидролошката состојба не ни е наклонета“, вели Горан Устијаноски капетан на Капетанија на пристаништа на РМ.


Мора да се забрза изнаоѓањето на локација и изградба на содветна марина во согласност со препораките на Унеско.


-„ Развојната компонента мора да се запази во скалд сопрепораките со Унеско. Ега имаме огромна потреба за тоа се развува туризмот.. Дојдоа многу пловила , да кажам посовремени и поголеми. Патничката флота многу се рашири јас при вие услови не знам каде ќе бидат врзувани сите тие пловила“, додава Устијански.


Нивото на Охридското езеро со денови е на сантиметар под дозволената минимална кота, 693,09 метри надморска височина. Еколозите секојдневно апелираат надлежните да преземат мерки бидејќи несогледливи се последиците врз живиот свет во него..

Новинар Соња Рилковска

  • Granit

ФОТО

 

ПРИДРУЖЕТЕ НИ СЕ НА FACEBOOK