Вто06022020

Последна промена10:35:47 PM

SCREEN

Cpanel

          

  • sileks
Back Вие сте на: Home Вести Охрид Годинава ќе заврши конзервацијата на Богородица Перивлепта

Годинава ќе заврши конзервацијата на Богородица Перивлепта

Сподели

Пред извесен период се отпочна со реализација на долгоочекуваниот проект за конзервација на архитектурата и фрескоживописот на црквата Св. Богородица Перивлепта во Охрид.

Овој проект се предвидува да биде реализиран до крајот на 2014 година, информира Тања Паскали Бунташеска директор на Завод и музеј Охрид.

Покрај овие активности НУ Завод и Музеј – Охрид работеше на конзервација на живописот на три цркви, црквата Сите Свети во с. Лешани, црквата Св. Никола во с. Косел и црквата Св. Богородица Захумска во с. Трпејца. Изработи голем број на проекти од музејската и ликовната дејност, изработи заштитен инвентар за 150 објекти од профана архитектура на територијата на општините Охрид, Струга, Дебарца и Вевчани.

  • Granit

ФОТО

 

ПРИДРУЖЕТЕ НИ СЕ НА FACEBOOK