Вто06022020

Последна промена10:35:47 PM

SCREEN

Cpanel

          

  • sileks
Back Вие сте на: Home Вести Охрид Ден за заштита на мочуришта и блата

Ден за заштита на мочуришта и блата

Сподели

 Денес е Денот на водните живеалишта популарно наречени мочуришта и блата.

 

- “Во време во кое ни е потребна заштита на колку што е можно повеќе природа, обврска е на секој чинител да биде дел од таа поддршка. Мочуришните предели често се гледаат како бариера за некои други активости(земјоделие ,урбан развој) и често се предмет на уништување и исушување. Улогата на овие предели е честопати подценета иако тоа се природни филтри на водата , живеалишта на ендемични видови, чуватели на почвата, научно и туристички точки. Во нашето опкружување имаме сеуште остаток од Студенчишко блато, поголема површина на Белчишкото Блато и резерватот Езерани на Преспа. Улогата на нашава генерација е спречиме понатамошно уништување и губење на овие предели.Улогата на идната генерација ќе биде да ги реставрираат и комплетно заштитат овие исклучително важни предели “, веи Дејан Паноски  од билатералниот секретаријат за заштита на Охридското езеро. 

  • Granit

ФОТО

 

ПРИДРУЖЕТЕ НИ СЕ НА FACEBOOK