Вто06022020

Последна промена10:35:47 PM

SCREEN

Cpanel

          

  • sileks
Back Вие сте на: Home Вести Охрид Ќе се реконструира основното училиште во Требеништа

Ќе се реконструира основното училиште во Требеништа

Сподели

Општина Дебарца во соработка со Здружението на граѓани ПРОАКТИВА од Скопје  во јануари 2014 година започнаа со реализација на проектот „Енергетски ефикасна општина – 4. дел“.

 

Главната цел на проектот е преземање на енергетско-ефикасни мерки со цел намалување на загадувањето на животната средина со стакленичкиот гас СО2, а конкретни цели се:

·         Намалување на емисијата на јаглерод двооксид од јавните објекти во Општината Дебарца.

 ·         Намалување на трошоците за енергија во јавните објекти во Општината Дебарца.

·         Теоретска и практична обука на локалното население за енергетска ефикасност и обновливи извори на енергија.

 Периодот на реализација е 15 месеци, додека вкупниот буџет изнесува 54.459 САД$ од кои 24.574 САД$ се обезбедени од Програмата за мали грантови (ПМГ) на Глобалниот еколошки фонд (ГЕФ), а останатите се учество на Општина Дебарца и ЗГ Проактива.

 Се очекува заштеда од околу 17 тони СО2/ година и соодветна заштеда од 120.000 МКД/ година кои ќе бидат инвестирани во следни локални еколошки проекти.

 Предвидените енергетско-ефикасни мерки ќе опфатат промена на прозорците и вратите, како и замена на постојното осветлување со енергетско-ефикасно осветлување во објектот на ПОУ Дебарца – с. Требеништа и општинската зграда во с. Белчишта. Покрај тоа, во Општина Дебарца ќе се одржат и теоретски и практични работилници и ќе се диструбуираат едукативни материјали.

 ЗГ Проактива започна со реализација на програмата „Енергетски ефикасна општина“ во 2006 година, а досега успешно беа спроведени проекти во општините Јегуновце, Шуто Оризари и Центар.

  • Granit

ФОТО

 

ПРИДРУЖЕТЕ НИ СЕ НА FACEBOOK