Пет03052021

Последна промена09:48:48 PM

SCREEN

Cpanel

   

  • sileks
Back Вие сте на: Home Вести Охрид Пандемијата затвори десеттина дуќани во охридската чаршија

Пандемијата затвори десеттина дуќани во охридската чаршија

Сподели

Пандемијата затвори десеттина дуќани во охридската чаршија. 

Продавници  за текстил, слаткарници,  парфимерии, цвеќарници и сувенирници неможејќи да ги подмират месечните трошоци  ставија клуч на врата.

Од здружението „Чаршиски еснаф“  велат   прометот, што е дирекно зависен од турзмот   им е намален за 70%, за да опстанат бараат да бидат опфатени и во петтиот пакет мерки за субвенционирање на плати за вработените.  

Високите закупнини на дуќаните се најголемиот товар, но  бараат и општината да им ги намали  комуналните давачки и фирмарината.

-„Ги повикувам сите јавни претпријатија  да не пправат блокирања да не не` даваат на извршители затоа што вистина имаме проблеми,. Гледате дека чаршијата е пуста. Имавме само два месеци туризам годинава но тоа не е доволно и не е тип на туризам  на кој Охрид е научен да функционира беа дојдени исклучиво луѓе за плажа, не беа заинтересирани ни за бисер, ни за гардерба“ , вели Маја Бакалова  претседател на Здружението „Чаршиски еснаф“.

Иста е состојбата и кај занаетчиите.  Од почетокот на пандемијата  до денес во Охрид  затворија 12  занаетчиски дуќани.

Имаме голем пад  поради корона кризата секако и занаетите сите ние сме дел од таа алка кога една  алка ќе се скини цел синџир пропаѓа. Се бориме  со сите максимуми за да г спасиме сите наши трошоци“, вели Михајло Филев производтел на Охридкси бисери.

„Прометот се намали  нема туристите кои доаѓаа групи. Годинава е нула“  вели Коста Аиноски резбар од Охрид.

Глем дел од дуќанџиите и сами беа заболени од корона вирусот, продавниците  им беа затворени вработените во излоација,  а за тој период не добиваа никаква помош од владата.

Новинар Соња Рилковска

 

  • Granit

ФОТО

 

ПРИДРУЖЕТЕ НИ СЕ НА FACEBOOK