Пон04122021

Последна промена07:52:50 PM

SCREEN

Cpanel

   

  • sileks
Back Вие сте на: Home Вести Охрид Ќе се гради хотел кај „Парк“ има правосилно одобрение од 2018 година

Ќе се гради хотел кај „Парк“ има правосилно одобрение од 2018 година

Сподели

Ќе се гради хотел на местото на поранешниот ресторан и  дискотеката.   „Парк“ 

Според урбанистичката планска документација од 2009 година на локацијата предвиден е хотелско угостителски капацитет, а правосилно   одобрение  за градба сопственикот  на  фирмата Ремис од Охрид  го добил  во јули 2018 година.

Објектот ќе се гради на 40 % од  градежната парцела , која е  со обем од 9 748 м2  согласно важечките законски прописи  П плус 3 плус потрковје.

-„Правосилно одобрение за градба издадено во 2018 година, а Планот за упправување е донесен во февруари 2020 година и не може да  постапуваме на правосилни одобренија кои шт се издадени соогласно позитивните тогашни законскки  прописи“, вели Георгиески.

Градоначалникот на Охрид  Константин Георгиески тврди дека оддалеченоста на објектот е 50 метри од езерскиот брег, а тој е немоќен да стопира правосилно одобрение за градба издадено пред три години.

-„Тој потег согласно Планот за управување се наоѓа во трета Д зона таму каде што нема Урбанистички план дозволено е градба на 40% и приземје и три ката и соглансо Планот за упрваување е . Е сега согласно ЛУПД има плус потрковје но ние немаме никаков пправен основ да интеревенираме во одобрение на проект пред носење на Планот за управување“  , вели Константин  Георгиески градоначалник на Охрид.

Стартот на изградбата на хтелскиот објект ги разлути екологистите и активистите, кои бурно реагираа на социјалните  мрежи.

-Со години сме сведоци на забрзана урбанизација и деградација на градот Охрид, како и уништување на крајбрежјето на Охридското Езеро од страна на локални шерифи, кои сметаат дека урбаните, природните и културните наследства се предмет за корупција и нивен личен профит, коментираат граѓаните.

Очекуваме притисок од јавноста, реакции, притисок од медиумите, да се истражи што навистина се случува. Дали некој е привилегиран, над законот, или важат за нив специјални услови, кои се во спротивност со наводните заложби на македонските институции за исполнување на препораките на UNESCO?, пишуваат екологистите од Охрид.

Новинар Соња Рилковска

 

Ќе се гради хотел на местото на поранешниот ресторан и  дискотеката.   „Парк“  Според урбанистичката планска документација од 2009 година на локацијата предвиден е хотелско угостителски капацитет, а правосилно   одобрение  за градба сопственикот  на  фирмата Ремис од Охрид  го добил  во јули 2018 година.

Објектот ќе се гради на 40 % од  градежната парцела , која е  со обем од 9 748 м2  согласно важечките законски прописи  П плус 3 плус потрковје.

0135„Правосилно одобрение за градба издадено во 2018 година, а Планот за упправување е донесен во февруари 2020 година и не може да  постапуваме на правосилни одобренија кои шт се издадени соогласно позитивните тогашни законскки  прописи“, вели Георгиески.

 Градоначалникот на Охрид  Константин Георгиески тврди дека оддалеченоста на објектот е 50 метри од езерскиот брег, а тој е немоќен да стопира правосилно одобрение за градба издадено пред три години.

-0255 „Тој потег согласно Планот за управување се наоѓа во трета Д зона таму каде што нема Урбанистички план дозволено е градба на 40% и приземје и три ката и соглансо Планот за упрваување е . Е сега согласно ЛУПД има плус потрковје но ние немаме никаков пправен основ да интеревенираме во одобрение на проект пред носење на Планот за управување“  , вели Константин  Георгиески градоначалник на Охрид.

Стартот на изградбата на хтелскиот објект ги разлути екологистите и активистите, кои бурно реагираа на социјалните  мрежи.

-Со години сме сведоци на забрзана урбанизација и деградација на градот Охрид, како и уништување на крајбрежјето на Охридското Езеро од страна на локални шерифи, кои сметаат дека урбаните, природните и културните наследства се предмет за корупција и нивен личен профит, коментираат граѓаните.

 Очекуваме притисок од јавноста, реакции, притисок од медиумите, да се истражи што навистина се случува. Дали некој е привилегиран, над законот, или важат за нив специјални услови, кои се во спротивност со наводните заложби на македонските институции за исполнување на препораките на UNESCO?, пишуваат екологистите од Охрид.

Новинар Соња Рилковска

 

  • Granit

ФОТО

 

ПРИДРУЖЕТЕ НИ СЕ НА FACEBOOK