Нед02232020

Последна промена02:37:52 PM

SCREEN

Cpanel

          

  • sileks
Back Вие сте на: Home Вести Охрид Преображение Господово

Преображение Господово

Сподели

Преображение Господово е еден од оние осум големи Христови празници, кога, според народното предание, во зора почнуваат да се преобразуваат и гора и вода, најавувајќи ја идната есен.

На Преображение се преобразува и листот и гората и каменот во водта, листовите почнуваат да жолтеат и да опаѓаат, а водата станува постудена па не е за капење.

Кај луѓето на Преображение се случуваат промени-кој преку лето поцрнел, почнува да белее.
На Преображение и небото , во глува доба три пати се преобразува. Кој тоа го види и на друг му каже, се верувало дека ќе го изгуби паметот.

Според распространетото верување, на Преображение не е убаво преку ден да се спие, бидејќи кој тој ден поспие, ќе се преобрази, па цела година ќе биде дремлив и поспан.
Не е добро овој ден да се плаче, ниту луѓето цел ден да го поминат во кафана – да не им помине во навика и да не станат безделничари и расипикуќи.

Преображение спаѓа во христовиот пост на кој жените постеле, а овој ден е обичај, никој, без исклучок да не мрси.
Понекогаш се постело и поради дивите зверови. Било обичај тој ден да се јадат риби и ракови.
Во некои краеви на Преображение се берат лешници и преку целата година се чуваат за лек, кога некој ќе го заболи увото.

Се верувало дека, кога на болен ќе му се дадат вакви лешници да ги изеде, тој оздравува.
Во некои места било обичај на Преображение жени и девојки да станат пред сонце и „малку да поработат од секоја женска работа“, бидејќи се верувало дека Бог ги преобрати (преобрази) да бидат вредни, а после не работат ништо цел ден.

 

  • Granit

ФОТО

 

ПРИДРУЖЕТЕ НИ СЕ НА FACEBOOK