Сре12012021

Последна промена09:48:53 AM

SCREEN

Cpanel

   

  • sileks
Back Вие сте на: Home Вести Струга Струга бара пролонгирање на почетокот на учебната година

Струга бара пролонгирање на почетокот на учебната година

Сподели

Кризниот штаб на општина Струга бара одлагање на почетокот на учебната година.  

На синоќешната средба од страна на  директортите на основните и средните училишта со претставници од здравствените установи и градоначалникот заклучија дека епидемиолошката состојба во општината е неповолна.

Состојбата е полоша од претходната година и затоа бараат  почетокот на учебната година  да биде пролонгиран, односно  наместо на 1ви наставата да започне на 20 септември. Сметаат дека  он лајн настава е невозможна бидејки училиштата не се подготовени.

- „Со оглед на тоа дека се предложи да се зпаочне со онлајн настава но директоритте на училиштата кажаа дека не се подготвени и нема услови за тоа , така што е поднесено барање од општина Струга до комисијата за заразни болести и до соодветните министерства до минисетсртвото за здравство и министерството за образование и до Владата за да се пролонгира“, вели Беса Зиба портпарол ан општина Струга.

Во Струга се прават од 100 до 120 тестови дневно, секој четврт резултат е позитивен на ковид 19, а моментално  хоспитализирани се 39  лица во Општа болница Струга и  седум  во Завод за нефрологија.

-„Во последните две недели имаме еден констатантен број на пациенти кои што се хоспитализирани во нашата болница и бројот се движи во рамки на една права линија. Моментално бројот на дневни посети во нашата амбуланта се движи 100 до 120 пациенти дневно, додека домашните ординирања на терапија имаме околу 70 пациенти во домашни услови“, вели Арменд Арслани директор на болница Струга.

Кризниот штаб барањето а одлагање на почетокот на учебната година го правдаат со образложение дека  учениците со физичко присуство постојано  ќе бидат во  контакт, особено за време на  одморите и при транспортот кога патуваат од руралните средини.

Струга денес чека одговор на поднесеното барање за пролонгирање на почетокот на учебната година.

Новнар Соња Рилковска

  • Granit

ФОТО

 

ПРИДРУЖЕТЕ НИ СЕ НА FACEBOOK