Нед12172017

Последна промена03:30:45 PM

Back Вие сте на: Home Вести Вевчани

Заврши фестивалот на народна култура ,,Пображење,, - Вевчани

 Со концерт на народниот оркестар при средното музичко училиште ,,Сергеј Михајлов,, од Штип, синоќа на сцената на анфитеатарот во Вевчани заврши седмото издание на фестивалот на народна култура ,,Пображење,,.

Повеќе...

ВО ВЕВЧАНИ - РАБОТИЛНИЦА ЗА ТРАДИЦИОНАЛНО ИЗВОРНО ПЕЕЊЕ

Во рамки на фестивалот за народна култура ,,Пображење,, деновиве се одржува и работилница за традиционално изворно пеење предводена од доц.др.Велика Стојкова-Серафимовска, етномузиколог при Институтот за фолклор ,,Марко Цепенков,, - Скопје. Целта на работилницата е запознавање на младите со традиционалното изворно пеење и поттик за негово негување, презентирање и пренесување едни на други.

Повеќе...

ВО ВЕВЧАНИ ЗАПОЧНУВА ФЕСТИВАЛОТ ЗА НАРОДНА КУЛТУРА ,,ПОБРАЖЕЊЕ,,

Културно уметничкото друштво ,,Дримкол,, од Вевчани по 7 - ми пат е организатор и домаќин на фестивалот за народна култура ,,Пображење,, кој од вечерва и во наредните три дена ќе се одржи во Вевчани.

Повеќе...

ЛИКОВНА ИЗЛОЖБА НА АКАДЕМСКИОТ СЛИКАР М-р ВЛАДО МУКОСКИ

На 12 август во Домот на културата во Вевчани,во рамките на ВЕВКУЛ 2017 е отворена ликовна изложба на академскиот сликар М-р Владо Мукоски од Вевчани а живее и работи во Скопје.

Повеќе...

ПРОМОВИРАН РОМАНОТ „ДНЕВНИКОТ НА ДЛАБОКИТЕ ТАЈНИ“

На 5 ти август во Црквата „Свети Никола“во Вевчани,беше промовирана втората книга на гимназијалката Верица Мукоска од Вевчани,во рамките на програмата на Вевчанското културна манифестација„ ВЕВКУЛ 2017“романот го промовираа познатите Македонски писатели за деца Мишо Китаноски и Петко Шипинкаровски.

Повеќе...

  • Granit

ФОТО

 

ПРИДРУЖЕТЕ НИ СЕ НА FACEBOOK