Вто09252018

Последна промена11:07:40 PM

Back Вие сте на: Home Вести

Вести

Повеќе од 50% од младите жени се невработени

Најголем број невработени лица се на возраст од 25 до 49 години односно вкупно 99 546 невработени мажи и 70 661 жени.  Гледано по пол дури 52% од младите жени се невработени.

Повеќе...

Заврши обврската за задолжителна зимска опрема во возилата

До вчера важеше законската обврска за  задолжително носењето на зимска опрема во моторните возила. Со тоа возачите на моторните возила повеќе не мора во своите автомобили да ја поседуваат пропишаната зимска опрема на моторните возила кога учествуваат во сообраќајот на пат надвор од населени места.

Повеќе...

Поднесување на даночни пријави до понеделник

Рокот за поднесување на Годишната даночна пријава (ПДД-ГДП) и на Годишниот даночниот биланс за персонален данок на доход (ПДД-ДБ) е 15 март, а бидејќи последниот рок паѓа во сабота (неработен ден), даночните обврзници своите пријави ќе можат да ги поднесат и на 17 март 2014 година (понеделник), како прв работен ден.

Повеќе...

Двојно повеќе полови напади врз малолетни деца

Лани  на подрачје на државата, регистрирани се вкупно 151 кривично дело од областа на кривичните дела против половата слобода и морал, а од вкупниот број, повеќе од половината се извршени над деца.

Повеќе...

7000 полицајци на обука за безбедни избори

МВР веќе отпочна со едукација на полициските службеници  за  непречено одвивање на целокупните изборни процеси во државата. Децентрализираната обука, како што нагласи министерката за внатрешни работи м-р Гордана Јанкулоска веќе е отпочната и ќе трае до петти април при што низ неа ќе поминат околу 7.000 полициски службеници.

Повеќе...

Утре краен рок за поднесување даночни пријави

Рокот за поднесување на Годишната даночна пријава (ПДД-ГДП) и на Годишниот даночниот биланс за персонален данок на доход (ПДД-ДБ) е понеделник  17 март.

Повеќе...

Преподобен Талалеј

Според житието Талалеј бил испосник сириски. Прво се подвизуваше во манастирот на Свети Сава Осветен, но потоа се насели на некои многубожечки гробишта прочуени по појави на демони и плашила.

Повеќе...

Потрошувачите се жалат за квалитетот на храната и телекомуникациските услуги

Од  Организацијата на потрошувачи(ОПМ) велат граѓаните, покрај поплаките за храната и правата на пациентите, најмногу реагираат на услугите во мобилната и во фиксната телефонија.

Повеќе...

Ново зголемување на социјалната помош

Околу 35.000 домаќинства од месецов добиваат 5% повеќе средства со кои полесно ќе го поминат месецот, односно ќе добијат  подобри услови за живот.

Повеќе...

  • Granit

ФОТО

 

ПРИДРУЖЕТЕ НИ СЕ НА FACEBOOK