Вто03262019

Последна промена03:22:04 PM

 

  • sileks
Back Вие сте на: Home Живот Македонија во студена портокалова фаза-кои се препораките на Министерството за здравство?

Македонија во студена портокалова фаза-кои се препораките на Министерството за здравство?

Сподели

Поради студениот бран, Комисијата за превенција од штетни ефекти од студени бранови при Министерството за здравство излезе со низа здравствени препораки до граѓаните.

Комисијата препорача да се ослободат од работа бремените жени и лицата над 60 години.За оние работници кои работат на отворено се препорачува реогранизиација на работното време од 10 до 16 часот, со повремени паузи по половина час во топли простории на секои два часа.Комисијата апелира да се избегнува физичка активност на отворено, а при движење да се внимава на лизгави површини и да се носи топла повеќеслојна облека, соодветни обувки за снег и мраз, како и почесто да се консумираат топли напитоци. Хронично болните лица редовно да ја земаат препишаната терапија. Во случај на настинка и потешкотии на дишењето, се препорачува граѓаните веднаш да се јават кај својот матичен лекар.

  • Granit

ФОТО

 

ПРИДРУЖЕТЕ НИ СЕ НА FACEBOOK