Пет01182019

Последна промена08:42:23 AM

 

Back Вие сте на: Home Живот Од денеска во оптег новите пари

Од денеска во оптег новите пари

Сподели

Од денеска ќе бидат воведени полимерни банкноти со апоенска вредност од 10 до 50 денари, кои ќе имаат подолг век на траење за разлика од досегашните хартиени.

Во оптег влегуваат полимерните банкноти во апоенска вредност од 10 и 50 денари со што книжните банкноти во истата апоенска вредност веќе нема да бидат законско средство за плаќање. Но, доколку ги поседувате и на 15 мај, нив ќе можете бесплатно да ги замените за други банкноти или ковани пари во еквивалентен износ. При замената не мора да добиете исклучиво полимерни банкноти, туку може да добиете и ковани пари или, пак, книжни банкноти со апоенска вредност поголема од 50 денари доколку вкупниот износ на вашите книжни банкноти е најмалку 100 денари, информираа од НБРМ.Од 15 мај годинава до 15 мај следната година, ќе можете да ја извршите замената во деловните банки во Република Македонија. Доколку и по 15 мај следната година поседувате книжни банкноти во апоенска вредност од 10 или 50 денари, ќе можете да ја извршите замената исклучиво во Народната банка на Република Македонија.

 

  • Granit

ФОТО

 

ПРИДРУЖЕТЕ НИ СЕ НА FACEBOOK