Пон05272019

Последна промена11:17:17 AM

 

  • sileks
Back Вие сте на: Home Живот Летен „Св.Никола“ се одбележа и во „Чекоштина“

Летен „Св.Никола“ се одбележа и во „Чекоштина“

Сподели

Традиционално, верскиот празник „Св.Никола“ летен се празнува пред параклисот посветен на светецот во населбата „Чекоштина“.

Пред параклисот посветен на светецот, веќе 15-тина години се одбележува и прославува празникот.Доаѓаат христијански верници од Охрид и околината кои го чествуваат празниот и се молат за здравје и благосостојба.На овој ден се празнува пренесувањето на моштите на св. Никола од Мир (Ликија) во Бари (Италија).Култот на св. Никола е познат од 6 век, а најстарото житие за него потекнува од 9 век. Важел за заштитник на целокупното насление од целиот свет поради што високо го ценеле не само православните туку и католиците. Од истите причини на овие простори во минатото го почитувале и Турците коишто како што сои во некои записи го викале “Ад'рбаба” (што значи јадар или голем татко).

 

 

  • Granit

ФОТО

 

ПРИДРУЖЕТЕ НИ СЕ НА FACEBOOK