Саб03232019

Последна промена10:04:35 AM

 

  • sileks
Back Вие сте на: Home Живот Како да се заштитиме од крлежи?

Како да се заштитиме од крлежи?

Сподели

Лето е и време е на крлежи.

Како да се заштитиме од овие опасни здодевни инсекти и ние и нашите миленици? Еве неколку куси совети, што ги пренесува vecer.com:не одете на оние места за кои знаете дека се собиралиште на крлежи. Носете долга облека додека сте на таквите места. Доколку сепак ве каснал крлежот, побарајте лекарска помош, не правете ништо на своја рака, со лак за нокти или со пинцета. Навистина лак за нокти може да помогне, но не е стонасто сигурен. Не е сигурна ниту пинцета. На крлежот може да му остане главчето во кожата, а тоа е исто така опасно. Крлежите ги пренесуваат и тропските болести, па токму затоа овој инсект сфатете го сериозно. Толку е комплициран, а толку мал, но прави големи проблеми. Ја цица крвта со недели. Уште поголеми проблеми настануваат кога е каснато вашето милениче, најчесто кучето. После секоја прошетка добро проверете го кучето да не има некој крлеж и интервенирајте како што треба кај ветеринарот. Во најдраматични ситуации крлежот може да ја предизвика и смртта, доколку со себе носи смртоносни бактерии. Но, не паничете. Против крлежи постојат соодветни лекови.

  • Granit

ФОТО

 

ПРИДРУЖЕТЕ НИ СЕ НА FACEBOOK