Пон07062020

Последна промена02:43:34 PM

SCREEN

Cpanel

  

  • sileks
Back Вие сте на: Home Живот Холанѓаните возат велосипед исто како да садат 54 милиони дрвја годишно

Холанѓаните возат велосипед исто како да садат 54 милиони дрвја годишно

Сподели

Холанѓаните возат толку многу велосипед што е исто како да садат 54 милиони дрвја секоја година.

Со возење велосипед 7 км се заштедува 1 кг СО2 во споредба со кога се вози автомобил. Холанѓаните се на прво место во светот по возењето велосипед и во земјата има повеќе велосипеди отколку луѓе.

Една четвртина од сите патувања во Холандија се прават со велосипед. Освен рамната површина, она што ги поттикнува луѓето да возат велосипед се и владините мерки како изградбата на цела мрежа од велосипедски патеки и промовирањето на бенефитите по здравјето.

Image result for холандија велосипеди

Според анализите, возењето велосипед го продолжува животот на луѓето во просек за 6 месеции заштедува повеќе од 3% од националниот БДП. Возењето велосипед дури може и да им донесе заработка. Некои компании на своите вработени им нудат пари за да возат велосипед до работа и назад.

Возењето велосипеди во Холандија исто како да се садат 54 милиони дрвја секоја година

На глобално нибо, транспортот со камиони е еден од најголемите причинители на емисијата на СО2 во воздухот и веќе е одговорен за една четвртина од вкупната емисија на СО2. Собраќајот со автомобили, пак, е делумно одговорен за ситуацијата денеска и како последица на загадениот воздух годишно има по 3,7 прерано умрени луѓе.

Иновативност.мк 

  • Granit

ФОТО

 

ПРИДРУЖЕТЕ НИ СЕ НА FACEBOOK