Сре05252022

Последна промена10:53:20 AM

SCREEN

Cpanel

   

Back Вие сте на: Home Живот Свети Валентин - Ден на вљубените

Свети Валентин - Ден на вљубените

Сподели

Свети Валентин (најчесто и Денот на вљубените) е годишна прослава која се одржува на 14 Февруари со славење на љубовта и приврзаноста помеѓу интимните партнери. Денот е именуван според еден или повеќето ранохристијански маченик наречен Валентин и е одреден од папата Гелазиус I во 500 год.п.н.е.

Беше отстранет од Романскиот календар на светците во 1969 од папата Павле VI, но нивнато религиско одржување се уште е дозволено. Традиционално е ден на кој вљубените ја изразуваат нивната љубов меѓусебно со подарување цвеќиња,нудење слатки производи и праќање картички(познати како"љубовни"). Денот прво се поврзувал со романтична љубов во кругот на Геофри Чосер во Средниот век,кога традицијата бурно растела со искрена љубов.

Модерните симболи на Денот на вљубените вклучуваат заоблени срца,гулаби и фигура на криластиот Купидон. Од 19 век со рачно напишаните картички почнаа да се произведуваат голем број поздравни картички.

Романтични легенди

Раниот Средновековен акт на кој било Свети Валентин е опишан кратко во Легендата за Ауреа.Според оваа верзија,св.Валентин е прогонет како христијанин и испрашуван лично од Римскиот император Клаудиј II.Клаудиј бил импресиониран од Валентин и имал разговор со него,со цел да го претвори во римско паганство и да го спаси неговиот живот.Валентин одбил и се обидел да го убеди Клаудиј за возврат.Поради тоа,тој е прогонет.Пред неговото прогонство,тој наводно направил чудо со лечење на слепата ќерка на неговиот затвореник.

Откако Легендата за Ауреа уште се предвидувала и покрај неповрзаноста со чуствителната љубов,соодветното знаење е извезено во модерните времиња на доловувањето на сликата на Валентин како свештеник кој одбива непотврден закон на Римскиот император Клаудиј II,наводно по ред дека младите мажи останувале сами.Императорот веројатно го направил ова за да ја зголеми својата армија,верувајќи дека женетите мажи не се добри војници.Свештеникот Валентин,сепак тајно изведел брачна церемонија за младите мажи.Кога Клаудиј дознал за тоа,го уапсил Валентин и го ставил во затвор.

Постои дополонително модерно украсување за Златната легенда,овозможена од Американските поздрави на History.com и широко повторени и покрај немањето на основа.Вечерта пред Валентин да биде прогонет,тој ја напишал првата ,,љубовна" картичка адресирана до млада девојка различно идентификувана како негова сакана,како ќерката на затвореникот којшто тој се спријатели и излекува,или двете.Тоа е белешка на која пишуваше „Од твојот Валентин“.

  • Granit

ФОТО

 

ПРИДРУЖЕТЕ НИ СЕ НА FACEBOOK